Salate

SALATA  OD  KROMPIRA  I  CELERA

Oljuštiti i iseći na kockice 1/2 kgr krompira i 1 celer. Obariti ih u slanoj vodi i ocediti. Istresti ih u činiju za serviranje, pa preko toga nastrugati 1 oljuštenu kiselu jabuku, 1 na kockice isečeno tvrdo bareno jaje, pobiberiti, preliti uljem ( najbolje maslinovim ) i sirćetom, malo posoliti. Sve blago promešati i servirati, najbolje uz ribu.

SALATE  OD  SVEŽEG  POVRĆA

* Salata od sveže cvekle: istrugati cveklu i jabuku, dodati iseckan crni luk, ren i kiselu pavlaku; promešati

* Salata “Zeljko”: 4 šolje sitnih cvjetića karfiola, 1 velika zelena salata, 1/2 šolje ispranih i iseckanih maslina, sok 1 limuna, 2 kašičice ulja, 1 kašičica seckanog bijelog luka, 1/2 kašičice majčine dušice, biber; promešati.

ŠOPSKA  SALATA 

Čvrst, zreo paradajz oprati, odseći im “kapak”, sredinu pažljivo izdubiti kašičicom i sitno iseckati, a paradajz okrenuti izdubljenom stranom na dolje da se ocedi suvišan sok. Na kockice iseckati 2 tvrdo kuvana jajeta, dodati 1 glavicu iseckanog crnog luka, 1 iseckanu ljutu papričicu, peršunovog lista i soli po ukusu. Kašiku tvrdog ovčijeg sira izrendati, pa sve dobro izmiješati. Puniti paradajz do vrha, odozgo staviti po 1 kolut tvrdo kuvanog jajeta, preko njega narendanog sira, a povrh svega sitno iseckan peršunov list.

KORZIKANSKA  SALATA

Za 6 osoba potrebno je 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 kgr crnog luka, 100 gr crnih maslinki, 2 limuna, 1 čaša običnog ili maslinovog ulja,1 konzerva ringlica ili sardina i poveći komad ovčijeg ili starijeg kravljeg sira. Luk se isječe na kolutove i potopi u ulje pomešano sa sokom od limuna. Tvrdo kuvana jaja se seku na četvrtine, a riba na sitne komade. Zatim se u većoj činiji ređaju luk, jaja, riba i crne maslinke, dok se sve ne utroši. Na kraju se salata ukrasi komadima sira.

GRČKA  SALATA

Za 6 osoba potrebno je 6 paradajza, 1 krastavac, 2 zelene papričice, 100 gr crnih maslinki, 2 glavice crnog luka, 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 konzerva od 300 gr tunjevine, soli, bibera i ulja.

Posoliti paradajz isečen na kriške i krastavac oljušten i isečen na kolutove. Ređati ovako pripremljeno povrće u posudu za salatu zajedno sa maslinkama, na četvrtine isečenim tvrdo kuvanim jajima, sitno iseckanim lukom, papričicama i komadima tunjevine. Na kraju preliti prelivom napravljenim od umešanog ulja i bibera.

MEKSIKANSKA  SALATA

Za 4 osobe potrebno je: 4 paradajza, 4 glavice crnog luka, 200 gr pečurki i 1 limun. Paradajz iseći na kriške i pomešati ga sa pečenim pečurkama isiječenim na listiće i sitno isjeckanim lukom. Mešavinu zaliti sokom od limuna i promiješati.

FRANCUSKA  SALATA

Za 4 osobe potrebno je: 1 glavica zelene salate, 200 gr crnih maslinki bez košpica, sok od 1 limuna, malo senfa i aleve paprike. Zelene salata se isecka na rezance i pomeša sa maslinkama. Od ostalih umešanih sastojaka napravi se preliv, kojim se preliva salata.

SALATA  OD  KARFIOLA

Obariti u slanoj vodi manju glavicu karfiola, ali paziti da se ne prekuva, ocediti i iskidati ga na cvjetiće. Obariti 2-3 krompira, iseći na kocke, dodati 1 isjeckan crni luk, peršunovog lista, soli i bibera po ukusu pa sve izmešati sa karfiolom. Na kraju lagano umešati 2 tvrdo kuvana jajeta isečena na kriške, salatu preliti blagim sirćetom ili limunovim sokom i uljem po ukusu.

SALATA  OD  PATLIDŽANA

Potrebno je: 2 patlidžana, nekoliko češnjeva bijelog luka, ulja, bijeli sir, sitan biber, blago sirće. Iseći patlidžan na tanke kolutove, posoliti i ostaviti da malo odstoji. U zagrejanom ulju propržiti patlidžan sa obe strane, ohladiti ga i poređati u činiju. U sredini činije staviti i formirati jedan krug od bijelog sira, a patlidžane ređati okolo, kao latice cvijeta. Na svaku krišku patlidžana staviti sitno sjeckan bijeli luk sa malo bibera. Celu površinu između redova patlidžana pokriti kriškama bijelog sira.
PIKANTNA  SALATA  OD  PAPRIKA

Potrebno je: 10-12 paprika, 1/4 kgr belog sira, nekoliko češnjeva bijelog luka, 4 komada tvrdo kuvanih jaja, nekoliko paradajza, ulje, blago sirće, so. Paprike ispržiti na ulju i ostaviti da se ohlade, potom iseći na rezance, dodati naribani sir, istucani bijeli luk i naseckana jaja, posoliti prema ukusu, malo zakiseliti i formirati u činiji u vidu kupe. Ukrasiti činiju kriškama paradajza.

DALMATINSKA  SALATA

Paradajz isjeći na kriške (količina prema broju osoba), dodati nekoliko isečenih sardina iz konzerve, malo isjeckanih maslinki, na rezance isječene listove zelene salate, malo isjeckana crna luka, seckanog peršunovog lista, posoliti po ukusu, dodati bibera, promešati, preliti maslinovim uljem i vinskim sirćetom.

GRČKA  SALATA  II

1 kgr babura preseći na pola (po dužini), pa propržiti na ulju sa obje strane. Izvaditi iz ulja, posoliti i ostaviti na stranu.

1 kgr plavih patlidžana očistiti, iseći na kriške, osoliti, sačekati da puste vodu, ocijediti, pa ih pržiti na istom ulju. Izvaditi iz ulja i ostaviti na stranu.

Na istom ulju propržiti i paradajz isečen na kriške, pa i njega izvaditi iz ulja i ostaviti na stranu.

U veću posudu ređati red babura, red plavih patlidžana, red paradajza, dok se sve ne utroši. Između redova obilato posipati seckanim bijelim lukom i sjeckanim pešunovim listom, dodavati po želji i malo sirćeta. Na kraju preliti ostatak ulja od prženja, pa staviti u frižider, poklopljeno. Tako može da se koristi celih nedjelju dana, uz razna jela i pečenja.

SALATA  OD  PEČURKI

Potrebno je: 1 kgr svežih pečurki, 1 glavica crnog luka, kim, 1 veza peršunovog lišća, so, biber, 1 pakovanje kisele pavlake, sok od limuna.

Pečurke očistiti, iseći u tanje listiće, skuvati ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju, zatim ih ocediti, ohladiti, staviti u činiju, posuti seckanim crnim lukom, sjeckanim peršunom i kimom, posoliti, dodati biber, sve polako izmiesati. Pavlaku izmešati sa sokom od limuna, preliti po pečurkama, pa još jednom izmiješati. Ostaviti na hladnom.

SALATA OD TUNJEVINE SA KROMPIROM

Sastojci

1/2 kg krompira, 1 konzerva tunjevine, 2 glavice crnog luka (može i mladog), senf, biber, peršun

Priprema

Krompir dobro obarite i isecite na kockice. Dodajte sitno iseckan crni luk, malo senfa i malo bibera. Sve lagano pomešajte sa tunjevinom, po potrebi malo posolite i dodajte 1-2 kašike ulja. Servirajte u staklenoj činiji, prelijte sokom od jednog limuna i pospite kašičicom seckanog peršuna.

FRANCUSKA SALATA

Sastojci

5-6 krompira, 5 jaja, 200g šunke, 200g kačkavalja, 200g majoneza, kisela pavlaka po želji, so

Priprema

Skuvati krompir sa korom, a zatim ga ohladiti i oljuštiti. Tvrdo skuvati jaja. Narendati krompir, posoliti ga i premazati majonezom (može i mešano sa kiselom pavlakom). Sitno narendati jaja, posoliti, pa premazati majonezom. Sitno iseckati šunku, pa ponovo prekriti majonezom i na kraju narendati kačkavalj.

PILEĆI REZANCI SA KIKIRIKIJEM

500 gr pilećeg belog mesa, 1 crni luk, 1 štap praziluka, 2 kašike ulja , 1/4 manje glavice kupusa, 100 grama pečenog kikirikija, so i biber, soja sos

Meso isecite na štapiće širine 1 cm i dužine 3 cm, pa naglo proprzite na zagrejanom ulju sa svih strana. Zatim ga izvadite a u toj masnoći dinstajte sitno naseckan luk, praziluk seckan na štapiće i kupus sečen na tanke trake.

Povrće dinstajte uz neprestano mešanje petnaestak minuta na srednje jakoj vatri. Tada vretite meso, posolite, pobiberite, dodajte kikiriki i soja sos. Sipajte 2 kašike vode, poklopite i dinstajte desetak minuta.

Služite uz pirinač.

SALATA OD KUPUSA SA PIRINČEM

Potrebno je: 500 gr. svežeg kupusa,1 šoljica pirinča,2 paradajza,2 tvrdo kuvana jaja, ulje, so, čaša jogurta, biber, kari, peršun.

Pirinač skuvati i ocediti. Kupus iseckati. Sve to staviti u činiju posoliti i dodati iseckana jaja i paradajz isečen na kriške. U jogurt umešati biber,seckan peršun,kari i ulje pa peliti kupus sa dodacima. Sve blago promešati.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s