Moja novogodišnja pogača

Potrebno: 1 kg brašna, 1 paketić svežeg kvasca, 500 ml mleka, 1 kašičica soli, 1 jaje, 1 žumance, 100 ml ulja, 1 kašičica šećera, 100-150 gr margarina ( za podmazivanje ), 1 žumance ( za podmazivanje ), susam ili mak ( za posipanje ).

Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da nadodje ( oko 30 min. ). Izručiti na pobrašnjenu površinu, nežno premesiti i podeliti testo na 3 dela ( dva ista a jedan manji ). Od testa formiramo lopte. Manju loptu ostavimo za središnji deo pogače a preostale dve  razviti ( jednu u obliku pravougaonika a drugu u obliku kruga ).

Koru u obliku kruga premazati rastopljenim margarinom i iseći je na 6 delova ( kao za kifle) i na svakom kraju trougla napraviti 4 mala reza.Drugu koru,u obliku pravougaonika takodje premažemo margarinom i isečemo je na 6 traka i od svake trake umotamo rolnu.

Naizmenično redjamo uvijene kifle i rolnice kao na slici.

Od običnog testa ( brašno, so, voda ) praviti razne novogodišnje dekoracije i poredjati na pogaču.Pogaču prekriti i ostaviti da naraste oko 20 minuta. Premazati je umućenim žumancetom sa malo mleka, vodeći računa da dekoracije ostanu bele.Pogaču možete ukrasiti makom ili susamom i preko toga poredjati male komadiće margarina.

Pogaču peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 15 minuta a zatim još 20 minuta na 150c.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s